Allt om friluftsvandring

Allt fler hittar vägen ut till naturen. Och det finns många bra anledningar att ta sig tiden för att röra sig i den friska luften. Det finns många hälsofördelar med att vandra ut i grönskan. Naturen ger oss en lugnande effekt och studier visar att vid lättare depressioner kan vistelse i skogen ersätta mediciner och sänka ångestkänslor. Här kommer tips och information om hur man kan ta sig ut i naturen!

Gör det inte svårare än det är

Ordet friluftsliv innebär aktivitet utomhus, ensam, i grupp eller i en organisation. Vandring är en populär form till att spendera sitt friluftsliv på, om man vill krävs det inte så mycket och det är enkelt att ta sig utanför dörren och påbörja en vandring. En vandring kan göras på ett par timmar och det krävs inte så mycket utrustning. Med ett par gympaskor och en vanlig ryggsäck, lite snacks och vatten kommer man långt. Vill man gå längre sträckor och övernatta, finns det ofta leder man kan följa som ex. Skåneleden i Skåne där det även finns vindskydd utsatta att spendera natten i. Finns inte den möjligheten krävs det oftast ett tält, om inte vädret tillåter och man vågar sig på att sova utomhus under stjärnorna.

Vid längre vandring och tyngre packning krävs bättre utrustning. Ett par bra skor för stötdämpning, en ryggsäck som sitter bra längs ryggen och lyfter din packning på ett bra sätt, tält, sovsäck, liggunderlag samt regnkläder, ombyte, mat etc. Det kan lätt bli flera kilo extra så tänk efter noga vilka situationer du kan möta och vad som verkligen behövs och vad som är helt onödigt.

Ett tips är att inte köpa all dyr och lättviktig utrustning direkt utan prova på aktiviteten innan man lätt spenderar flera tusen på en utrustning som tål allt men oftast ligger i garderoben. Tänk på att man kan låna utrustning av nära och bekanta. När det väl gäller att handla tänk på att väskan, sovsäcken och tältet är de tyngsta i din utrustning och att de bör passar dig och de förhållande du ska vandra i.

Sverige är ett spännande landskap

Sveriges landskap är spännande och man kan bestiga berg, gå genom djupa skogar eller i öppna landskap. Beroende på var man bor i landet ser möjligheterna olika ut. Ofta har man något spännande närmare sig än man tror när man inser hur mycket natur det finns omkring att upptäcka! Här kommer en sida som tipsar om vandringsleder i hela Sverige, Vandringsguiden. På Facebook finns flera grupper som erbjuder vandringsträning inom ens län.

Vill man längre iväg så är det populärt att vandra i Alperna, Slovenien samt Balkanländerna som börjar bli mer populärt med mycket orörd natur. Många bokar en egen resa och gillar spänningen i att inte ha så mycket planerat, medan andra föredrar det mer organiserat. Att leta upp en organisation och följa med i en gruppvandring utomlands är populärt för folk i alla åldrar!

Glöm inte att vandra ska vara något man mår bra och har glädje av, börjar man stressa över det av olika anledningar kan det vara bra att fundera på varför man vill ut egentligen.

Lycka till!

Comments are closed.