Börja vandra

Vandring kan se ut att vara en enkel billig rolig aktivitet men ändå kan det vara svårt att riktigt få till en vandring. Vart ska man vandra? Vad ska man ha med sig? Vad ska man äta? Därför finns tipsen här för dig som funderar på att börja vandra.

Komma igång

Den första saken man inte ska göra när man ska iväg och vandra är att bara åka ut någonstans innan man tänkt igenom och planerat det noga. Det är viktigt att sitta hemma och planera vandringen först. Vad man ska äta, vart man ska gå och vad man ska ha med sig. Det betyder dock inte att det behöver vara krångligt. Innan man vant sig vid vandringen är det onödigt att köpa nytt och därför kan det vara både enklast och billigast att låna en väns utrustning eller försöka hitta begagnad utrustning. Läs vidare för att få mer tips om vad man ska tänka på när man ska börja vandra.

I början kan det vara svårt att veta hur långt man orkar gå, speciellt under en hel dag om man väljer att vandra långt. Därför kan det vara bra att börja stegvis. För det första måste man välja en sträcka man vill gå och vart man vill gå. Det finns mycket tips på leder att gå på i Sveriges olika landsdelar på internet. Sedan skriver du upp hur lång sträckan är och beräkna även hur lång tid du tror att det tar att gå den biten. Enklast är att börja med en dagstur för att känna på hur det är att vandra och få lite erfarenhet. Man börjar även få en känsla av hur lång tid det tar att gå en timme eller hur mycket mat man behöver ha med sig för att orka. Det kan vara bra att veta till man planerar att göra första övernattningen i samband med vandringen eller flerdagarsturer.

När man planerat att vandra är det väldigt viktigt att höra av sig till någon vän eller familjemedlem om hur länge man tänkt sig vara ute och vart man ska gå. Detta på grund av att om något skulle hända är det bra att någon vet om vart du skulle.

Packning

Eftersom vandring innebär att fötterna får jobba rejält är nog det viktigaste ett par rejäla bra och sköna skor. Ett tips kan vara vandringskängor och även ifall kan det kan vara dyrt är det värt att investera i för att inte få problem med fötterna eller få belastningsskador eftersom vandring kan innebära långa sträckor. Även vandringsbyxor kan vara bra eftersom det skyddar mot väta och är både praktiska och bekväma. Matsäck är även bra att ha med sig då man blir hungrig fort av att röra på sig, speciellt vatten är viktigt för att få i sig vätska. 

I början behöver man inte fundera så mycket på packningen om man nu inte ska vara iväg i flera dagar. Ifall man ska övernatta behövs oftast en större och tyngre packning. Det kan vara svårt att packa lätt och så lite som möjligt men det viktigaste är ett tält och tillbehör man kan sova i, till exempel sovsäck och liggunderlag. Även ett stormkök om man behöver det till sin mat.

Comments are closed.