Bra skyddsutrustning för vandrare

Att vandra handlar så otroligt mycket om att komma ut, att få uppleva naturen, att få röra på sig och att få utmana sig själv. Vandring är både nyttigt för kropp liksom för själ, huvudet och musklerna får jobba och samtidigt släppa allt som har med vardagen att göra. Trots att vandring är en sådan lisa för livet finns det risker med denna populära hobby. För att vandringen ska kunna bli den där härliga upplevelsen, som en slags flykt ifrån den grå vardagen, måste man ha bra skyddsutrustning med sig. Skyddsutrustning i vandrarens värld handlar inte om hjälm och axelskydd, utan snarare om att vara väl förberedd och ha med sig saker som kan komma till användning om det inte bli som man hade tänkte sig från början.

Planering är a och o

Första skyddsutrustningen, eller snarare förebyggande skyddsåtgärden är att planera hur rutten ska se ut. Genom att sätta sig ner vid ett bord och breda ut en karta över området man ska vandra på, med en röd penna i handen för att markera vilka vägar och stråk man planerar ta, kommer man kunna förbereda sig både praktiskt och mentalt för eventuella incidenter eller svårare händelser. Där vid bordet kan man också försöka planera in hur långt man ska gå under en dag, vad som är realistiskt och om man vill göra något extra uppehåll på en trevlig plats.

Väl till packningen. En del av utrustning handlar om kläder. Lager på lager är nyckelorden till att skydda sig mot väder och vind ute på en vandring. Det understa lagret ska bestå av ett riktigt bra underställ  i ull eller i syntetiskt material.  Ull är att föredra om man vandra när det kan bli lite kallare. Nästa lager ska var det värmande – kanske fleece, ylle eller liknande. Även detta är beroende av vilken årstid det är. Sista lagret, och därmed det yttersta ska vara det skyddande. Lager nummer tre ska hålla väder och vind ute – helt enkelt skydda vandraren från att bli blöt eller kall av blåsten.

Vätska, kniv och karta

När man ger sig ut för att vandra vet de flesta att man inte vill ha med sig för mycket. Allt ska bäras och om det blir för tungt orkar man mindre. Men det finns viss utrustning som är nödvändig, och faktum är att den skyddsutrustning som är just nödvändig sällan väger särskilt mycket. Först och främst, plåster, bandage, helst ett litet första hjälpen-kit. Sedan är det viktigt att ha med sig vatten, gärna ett vätskesystem. Man förlorar mer vätska än vad man kan tro när man är ute på vandringsleden och då är det mer än nödvändigt att kontinuerligt fylla på. Ta med en kniv, det är så praktiskt, gärna en schweizisk armékniv med lita av varje i. Rätt var det är behöver man något vassa, särskilt när man inte har med sig en kniv. Sist men inte minst, för att inte komma bort är GPS, karta och kompass fullständigt avgörande. Utan det riskerar man att gå vilse, och förr eller senare tar lagren med vatten och mat slut. Även orken. Att kunna hitta hem igen är nyckeln till att en vandring, bort mot de höga bergen, ska bli mysig.

Comments are closed.