Bra vandringsutrustning

Ska man ge sig ut är det inte bara att packa lilla ryggsäcken med en macka och termos, det finns en del man bör ha i åtanke att ta med sig.

I ryggsäcken

Det som först och främst är bra att ha är en rymlig ryggsäck som har ett stabilt bärsystem. Tack var det ett bra bärsystem så kan det avlasta vikten på packningen. Den vandringsryggsäck som är bäst i test 2018 är Lundhags v12. Vandringstypen avgör lite vad man ska packa med sig. Om man ska tälta så är ett bra, litet och lätt tält bra att få med sig. Även liggunderlag och en sovsäck.

Andra saker som är bra att ha med sig är kompass och karta, mat och vatten, tändstickor, kniv, sprit-eller gaskök och ficklampa. Man bör så klart ha med sig kläder efter väder samt ombyte, varmare kläder och regnkläder. Det är även bra att ha med regnskydd som man kan trä på ryggsäcken. För säkerhetens skull är det bra att ha med sig första förband och visselpipa. Det är även bra att ha med toalettartiklar, artiklar man kan laga med till exempel nål, tråd och tejp, och påse för skräp. Det är även bra att ha med sig en laddad mobiltelefon och en laddare som man kan ladda med solenergi.

På kroppen

Det är smart att man klär sig enligt något som kallas flerskiktsprincipen. Det innebär att man klär sig lager på lager, där man kan reglera genom att ta och på sig efter väder. Det är oftast fyra lager man har på sig; det första och andra lagret är för att hålla kroppen torr, det tredje är för att hålla kroppen varm och det fjärde skyddar mot vind och vatten.

Exempel på kläder för det första lagret är underställ. Det rekommenderas att man använder ull och ullfrotté material eftersom det absorberar fukt bra, det luktar inte och det påverkas inte av hur ofta det sköljs/tvättas.

Som andralagersplagg är även här ullplagg som värmer och suger upp fukt bra. Det måste absorbera bort den fukt som kommer ifrån det första plagget, från kroppen.

Det man kan ha på sig för att hålla sig varm är oftast det som man reglerar värmen med. När man går och håller tempot så kan man ta av sig det och när man vilar på det. Vanligt material för detta ändamål är fleece eller ull.

Slutligen det plagg som skyddar mot vind och vatten är rymliga skalplagg, till exempel jacka och byxor. Det fungerar även som ventilation och reglerar värmen in till kroppen.

För kortare promenader/vandringar är det bra att ha vandringsskor som har bra grepp, vara vattenresistenta och bra andningsförmåga. Vid längre vandringar bör man ha vandringskängor. Man ska välja skor som passar ens fötter och gärna gå in dem innan man ger sig ut. Vad man ska tänka på när man väljer kängor är ens budget, vandringsled eller terräng, behövs de vara vattentäta, hur varma behöver de vara och utseende.  På Outdoorexperten kan man hitta både kängor och skor.

Tänk på att packa nödvändigheter, packa smart och klä sig i rätt material. På så vis är kläder och packning ens minsta bekymmer när man är ute på vandring.

Comments are closed.