Första hjälpen för vandrare

Vandrare behöver alltid ha med sig ett första hjälpen-kit på sin färd utifall det oförutsedda råkar inträffa. Det finns ett stort utbud med produkter på marknaden som är bra och för en vandrare är det en fördel om all packning väger minsta möjliga eftersom man kanske skall gå långa sträckor och då blir packningen besvärlig om den är för tung. Ibland har det hänt att vandrare har råkat på en svårt skadad person eller själva skadat sig och då är det väldigt bra att ha en andningsmask med sig om man behöver utföra hjärt- lungräddning. Det kan gälla minuter eller sekunder. Den är billig och väger nästan ingenting, den förhindrar dessutom utbyte av kroppsvätskor. En mitella är en annan lätt sak att bära på och tar ingen plats. Om ett armbrott inträffar ska man ha den som stöd runt halsen och armen. Den kan också användas som kompress vid till exempel en huvudskada.

Skador

Blodstoppare är bra att ha med för den kan ersätta kompresser särskilt till skador på fingrar och tår. Den väger inte mycket och är till för mindre blödningar som kan inträffa på en vandringsfärd. Sårvård är en nödvändig sak att ha med sig för man skall alltid rengöra sår oavsett om dom är stora eller små. Natriumklorid (koksalt) finns i små förpackningar på apoteket och är guld värt att ha med sig. En liten sprayflaska till att spreja på brännskador är också att rekommendera att ta med sig för att bränna sig gör riktigt ont, oavsett om brännskadan är liten. En liten sax och några förband skall med i packningen för att fixera, skydda och underlätta läkningen av ett eventuellt sår.

Packa vattentätt!

Packa allt som hör till första hjälpen-sakerna vattentätt för att skydda det på bästa sätt. Det finns vattentäta påsar att inhandla på många ställen. Plåster skall med, både små och stora. Steri-strip håller ihop sår så de läker bättre och snabbare. Skavsårsplåster är ju A och O för vandrare, för hur man än gör så brukar skavsåren ofta komma smygande och då blir man räddad av dessa underverk till plåster. Våtservetter, sårtejp, Tegaderm och några elastiska lindor skall också packas i kappsäcken. Smärtstillande läkemedel skall man inte glömma bort. Huvudvärk, tandvärk eller annan smärta kan förstöra en hel dag. Vätskeersättning är nödvändigt om det är varma och soliga dagar och av vätskebrist får man huvudvärk och blir skakis, så glöm inte bort den.

En visselpipa skall alltid med om man behöver hjälp snabbt och mobilerna inte har täckning till exempel, då behöver man tillkalla folks uppmärksamhet på annat sätt. Säkerhetsnålar och plasthandskar ska man ha med sig. Kylbalsam och Tigerbalsam också utifall det blir solbränna eller träningsvärk så man snabbt kan lindra detta. En flaska ögondusch väger också väldigt lite och det är ett jättebra hjälpmedel om man får något i ögat eftersom detta område är så känsligt för främmande föremål. Får man besvär med ögonen förstör det hela vandrings-upplevelsen och det vill man inte. Att ha några salvkompresser som inte fastnar i eventuella sår är jättebra att också packa ner. Trevlig tripp!

Comments are closed.