Mixad hike i Sverige

Det finns knappt något som slår att vandra i Sverige och då framförallt fjällstrakterna. Där finns ett överflöd av naturlig skönhet. Imponerande berg, frodiga gröna skogar, sjöar med orört  och kristallklart är bara några av de fantastiska upplevelserna som erbjuds. Dra på ryggsäcken och gör som vi gjorde, ge dig sedan ut på någon av de vandringslederna vi upplevde. Du kommer inte ångra dig. Vi vandrade samtliga under några veckors tid men vi vandrade inte hela lederna.

Upplandsleden

En av de bästa vandringsmålen i Sverige som ligger nära Stockholm är Upplandsleden, som också ligger nära Uppsala. Även känd som Uppland Trail. Det finns många rustika stugor och trevliga stugor att bo i närområdet, så att se även att en del av Upplandsledens omgivningar kan lätt omvandlas till en weekendresa. Det som är fantastiskt med det här spåret är doften av tallskogarna som hänger i luften, det är verkligen magiskt i kombination med utseendet på byarna, pastorala landskap och historiska väderkvarnar som fungerar som bakgrund. Du kommer att vilja ta massor av bilder under din vandring, så se till att ha tillräckligt med tid för att göra det. Så länge du har högkvalitativa vandringsskor eller skor så kan du bara slutföra det här spåret, och ingen teknisk utrustning krävs. Det finns stugor runt området som är gratis att använda, liksom viloplatser, eldstäder, vindskydd och bra ställen att simma.

Högakusten leden

Markupphöjning är ett naturfenomen där landet stiger stadigt över tiden. Det är precis vad som hänt i Västernorrlands län, som har stigit med över 328 meter sedan istiden. Den mer än 18,6 mil långa Hoga Kusten Leden passerar rakt igenom Västernorrland, och det är den enda långväga kustvandringsleden i Sverige. En av höjdpunkterna på Höga Kusten Leden är Skuleskogens National Park, som har majestätiska berg och toppar, ligger i Bottenviken och innehåller en fascinerande stenformation. Höga Kusten Leden börjar i Hornöberget och går till Örnskoldsvik i norra änden. De flesta vandrare väljer att slutföra spåret i olika delar, det tar ungefär en vecka att gå igenom hela leden. Höga Kusten Leden ligger intill E4:an så det är lätt att ta sig dit med bil. Förutom vandring kan du också njuta av klättring, kajakpaddling och ridning medan du är i området.

Kungsleden

En av de mest legendariska vandringsmålen i Sverige är Kungsleden som sträcker sig ungefär 45 mil från Abisko fjällstation i norr till Hemavan i söder. Det är ett av Europas sista stora vildmarksområden som förblivit orörd i stor utsträckning. Kungsleden ligger delvis inuti polcirkeln och innehåller tundra, enorma glaciärer, höga björkskogar och den högsta toppen i hela Sverige, 2106 meter höga Kebnekaise. Leden är välbesökt sommartid och leden passar de flesta beroende på vilken sträcka man väljer. Det går både att tälta och att bo i stugor efter leden eftersom det finns fjällstationer efter vägen. Längs med den mest populära delen av leden finns övernattningsstugor som drivs av Svenska Turistföreningen. De etapper där det inte finns stugor utan man måste tälte, det är de minst populära etapperna. Exempelvis är det mellan Kvikkjokk och Jäkkvik. Många av stugorna är öppna året runt eftersom leden bitvis lämpar sig för vinterturer. Tillsammans med Svenska kyrkan så har Länsstyrelsen anlagt sju olika meditationsplatser längs leden, för att hedra Dag Hammarskjöld. 2004 anlade dessa meditationsplatsernasom består av en sten med ingraverade citat från Dag Hammarskjölds teologiska reflektioner “Vägmärken”.

Padjelanta Leden

Det här är ingen lätt väg att ta, men det är definitivt en utomhusälskares ultimata äventyr. Det är speciellt mysigt att små stugor genom åren har placerats längs leden så att vi som vandrar är fri att övernatta i de mysiga gömställen. Att korsa de stora floderna längs vägen blir lättare genom starka upphängningsbroar. En rundresa genom denna led tar tre till fem dagar att slutföra. Padjelanta Leden ligger i en av de yttersta punkterna i nordvästra Sverige. Det ligger bland de vackraste vandringsmålen i Sverige på grund av dess fascinerande miljö och natursköna vyer. Om du vill integrera en kulturell upplevelse på din vandringstur är det perfekta valet att välja in ett antal byar mellan Ritsem och Kvikkjokk. Padjelanta är samisk för “höglandet”, och det här höglandet passerar genom punkter där samerna bosätter sig under sommaren så att deras renar kan beta.

De som är nyfiken på hur den svenska delikatessen rökt ren smakar kommer att hitta gott om tillfällen för att prova det längs spåret. Det finns inget slut på de spännande upplevelserna som du kommer att upptäcka. Ta med dig en bra mängd proviant, planera att spendera minst tio dagar för en rundtur, du kommer inte att ångra dig. Att lämna alla de saker man är van vid att göra dagligen, som att lägga pussel, träna hjärnan eller snurra lite på en maskin, det är lättare än man tror. Till och med en sån sak som en varm dusch blir liksom inte lika viktigt. Jämför man det med de naturupplevelser man får uppleva så står sig allt annat slätt. Men, okej, jag kan erkänna att den där varma duschen efter tio dagars vandring och vaskning i fjällbäckar var rätt skön ändå.

Comments are closed.