NYHETER

Därför älskar vi snön

Postat av on feb 9, 2021 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Därför älskar vi snön

Därför älskar vi snön

Därför älskar vi snön

Ja snö är ju någonting vi älskar även om vi kanske inte alltid är så bra på att visa det, för det är ju alltid enklare att berätta hur kallt det är och hur jobbigt det är att klä på sig. Men nog är det mysigt när man kan kura ihop sig inne med tända ljus och en bra bok eller kanske med en mysig julfilm på tvn. Sen alla aktiviteter som man kan göra på vintern och alla mysiga och fina kort man kan ta är ju också helt fantastiskt men detta är ju bara en liten del av saker som är bra med vintern.

Roligt på vintern

Roligt på vintern

Roligt på vintern

Ja det finns ju massvis med roliga saker att göra på vintern själv eller med familj och vänner, bara du själv bestämmer. Man kan åka ut och åka skridskor med vänner och spela hockey, du kan åka vanliga skridskor eller långfärdsskridskor och att åka skridskor är ju nånting som faktiskt har funnits med oss i flera generationer. Och vill man ut i skogen eller fjällen kan man ta sina längdskidor med sig och en ryggsäck med god matsäck med sig och ge sig ut på ett äventyr och hur härligt är det inte att bara få vara ute och få friskluft, röra på sig och komma hem på eftermiddagen/ kvällen och känna att man faktiskt har gjort någonting på dagen.

Och för den som tycker om lite mera fart men ändå vill ut och röra på sig så finns både skoter och utförsåkning att välja på, med skoter kan man ta sig ut i naturen med familjen och grilla och mysa medan om man vill åka utförsåkning så kan man åka till en skidbacke med sina kompisar man kan även ta med sig snowboarden om man känner för det. Eller varför inte bara gå ut på gården och bygga snögubbar med barnen eller lägga sig ner och göra snöänglar.

Och det bästa med dessa aktiviteter är att i stort sett alla kan göra dom, oavsett ålder, kroppsform, funktionsnedsättning och vart du än kommer ifrån. Men vill man göra någonting lugnare så kanske man antingen har en stuga med öppen spis så man kan sitta och elda dricka varm choklad eller lite te och spela spel med familj och vänner eller mysiga ner sig i soffan med sin favoritbok och få försvinna in i sin egen värld. Men sen har vi ju faktiskt en högtid som heter julafton, den som förhoppningsvis gör så hela familjen är tillsammans och den blir ju faktiskt inte lika mysig om det inte är vitt ute, man vill att det ska ligga snö på marken hänga istappar från taken och att det ska glittra i träden när man sitter och tittar på Kalle Anka och väntar på att tomten ska komma med julklappar. Ja möjligheterna att ha en fantastisk vinter är oändligt många så det är bara att välja utifrån sina egna intressen och möjligheter och oavsett hur jobbigt det är med alla dessa kläder man får lov att ha på sig så är vintern en fantastisk årstid.

Vandring i vinter

Postat av on feb 20, 2020 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Vandring i vinter

Vandring är en aktivitet som lockar många människor, i stora delar av världen och i alla typer av klimat. Vandring kan göras under korta perioder, men det finns även turer som skall vandras i månader i sträck. Det finns utmärkta vandringsleder på många platser runt om i världen, exempelvis i fjällen och i Skåne. Syftet med vandringen är sällan att ta sig från en plats till en annan utan snarare att få en underbar naturupplevelse och njuta av att vara utomhus.

En av Sveriges mest kända resmål och vandringsled är den som går upp till Kebnekajse, Sveriges högsta berg. Leden är hela 24 kilometer lång. Turen är mycket vacker och ganska utmanande. Det finns flera olika leder att välja på, med olika svårighetsgrad. Vandring är en väldigt väderberoende sport, och det krävs att man har koll på sin omgivning innan man ger sig ut för att undvika faror. Den bästa tidpunkten för att vandra i Sverige är omtvistad, men de flesta turister väljer sommaren. Det milda klimatet, och förhoppningsvis frånvaron från regn lämpar sig väl för de allra flesta leder.

När man vandrar går man sällan så snabbt som man rör sig i en vardagsmiljö. Detta beror självklart på ledens utformning och svårighetsgrad, men man brukar säga att man rör sig i ca 3km i timman. En annan viktig aspekt av hastigheten och intensiteten på turen är hur mycket packning man måste ta med sig. Vid varmare väder och kortare turer krävs mindre utrustning än vid längre.

Om man vill vandra utanför Sverige finns det många platser att välja på. På många öar i medelhavet finns det vandringsleder längs med kusten, vilket kan vara härligt för en semester. Längs alpernas toppar finns oändligt många leder över vackra utsikter och svindlande vyer. En plats som utnämnts till världens mest populära vandringsled är Jotunheimen i Norge. Platsen besöks årligen av ca 40 000 personer och når en höjd på 1743 meter. Från Oslo går det bussar som tar dig till startpunkter för vandringen. I Norge är många av vandringslederna utrustade ordentligt, med trevliga restauranger och viloplatser. Det är inte ovanligt att vandrare kombinerar friluftsliv med lyx och tre-rätters middagar!

Vintervandring

Att vandra på vintern kräver att du har lite bättre koll än om du ska vandra under sommarmånaderna. Det kalla vädret kan utgöra en stor risk ifall man ger sig ut utan rätt utrustning eller planering. En av Sveriges vintervandringar är längs den Höga Kusten. Här finns välskötta vandringsleder, och för den som vill finns det möjlighet att ta en kabinbana upp till toppen och vandra ned.

Det finns mängder av tips på nätet kring hur man ska förbereda sig för att ge sig ut på en vintervandring. En av de viktigaste sakerna är att man inte luras av termometern och därför ta med sig för lite utrustning. Trots att det kan kännas milt och skönt på en plats kommer vinden att göra att det blir mycket kallare, något som kallas köldeffekt. Genom att läsa på om vandringen redan innan man ger sig ut gör att man förbereder sig både mentalt och fysiskt.

Vandring i Sverige

Postat av on okt 21, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Vandring i Sverige

Idag är det mycket jäkt och stress i samhället att många väljer att gå på en promenad. Men inte enbart femton minuter utan en lite längre promenad. En vandring genom skogar och dalar, på vägar och stigar. De får uppleva naturen och finna lugnet. För många kan vandring vara ett sätt att växa som person, att finna sig själv. För andra är det helt enkelt så att man får en paus ifrån livets jäkt och stress.

(mer…)

Vandringskläder

Postat av on aug 16, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Vandringskläder

När man ska ut på vandring är det mycket som man bör hålla i huvudet så turen blir så njutsam som möjligt. Man ska planera sin rutt, ta med kompass och karta, ha mat och dryck samt plåster och förband om olyckan skulle vara framme och så ska man ha kollat väderleksrapporten så man vet vad som väntar. Men viktigast av allt är nog ändå att man har rätt kläder inför sin vandring. Om man inte lägger ner både en gnutta tid och lite pengar på att införskaffa riktigt bra kläder kommer man med största sannolikhet antingen att ge upp eller aldrig vandra igen. Och så ska det ju inte vara. Det finn inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder. Vad är då dåliga och vad är då bra kläder?

(mer…)

Mixad hike i Sverige

Postat av on aug 8, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Mixad hike i Sverige

Det finns knappt något som slår att vandra i Sverige och då framförallt fjällstrakterna. Där finns ett överflöd av naturlig skönhet. Imponerande berg, frodiga gröna skogar, sjöar med orört  och kristallklart är bara några av de fantastiska upplevelserna som erbjuds. Dra på ryggsäcken och gör som vi gjorde, ge dig sedan ut på någon av de vandringslederna vi upplevde. Du kommer inte ångra dig. Vi vandrade samtliga under några veckors tid men vi vandrade inte hela lederna.

Upplandsleden

En av de bästa vandringsmålen i Sverige som ligger nära Stockholm är Upplandsleden, som också ligger nära Uppsala. Även känd som Uppland Trail. Det finns många rustika stugor och trevliga stugor att bo i närområdet, så att se även att en del av Upplandsledens omgivningar kan lätt omvandlas till en weekendresa. Det som är fantastiskt med det här spåret är doften av tallskogarna som hänger i luften, det är verkligen magiskt i kombination med utseendet på byarna, pastorala landskap och historiska väderkvarnar som fungerar som bakgrund. Du kommer att vilja ta massor av bilder under din vandring, så se till att ha tillräckligt med tid för att göra det. Så länge du har högkvalitativa vandringsskor eller skor så kan du bara slutföra det här spåret, och ingen teknisk utrustning krävs. Det finns stugor runt området som är gratis att använda, liksom viloplatser, eldstäder, vindskydd och bra ställen att simma.

Högakusten leden

Markupphöjning är ett naturfenomen där landet stiger stadigt över tiden. Det är precis vad som hänt i Västernorrlands län, som har stigit med över 328 meter sedan istiden. Den mer än 18,6 mil långa Hoga Kusten Leden passerar rakt igenom Västernorrland, och det är den enda långväga kustvandringsleden i Sverige. En av höjdpunkterna på Höga Kusten Leden är Skuleskogens National Park, som har majestätiska berg och toppar, ligger i Bottenviken och innehåller en fascinerande stenformation. Höga Kusten Leden börjar i Hornöberget och går till Örnskoldsvik i norra änden. De flesta vandrare väljer att slutföra spåret i olika delar, det tar ungefär en vecka att gå igenom hela leden. Höga Kusten Leden ligger intill E4:an så det är lätt att ta sig dit med bil. Förutom vandring kan du också njuta av klättring, kajakpaddling och ridning medan du är i området.

Kungsleden

En av de mest legendariska vandringsmålen i Sverige är Kungsleden som sträcker sig ungefär 45 mil från Abisko fjällstation i norr till Hemavan i söder. Det är ett av Europas sista stora vildmarksområden som förblivit orörd i stor utsträckning. Kungsleden ligger delvis inuti polcirkeln och innehåller tundra, enorma glaciärer, höga björkskogar och den högsta toppen i hela Sverige, 2106 meter höga Kebnekaise. Leden är välbesökt sommartid och leden passar de flesta beroende på vilken sträcka man väljer. Det går både att tälta och att bo i stugor efter leden eftersom det finns fjällstationer efter vägen. Längs med den mest populära delen av leden finns övernattningsstugor som drivs av Svenska Turistföreningen. De etapper där det inte finns stugor utan man måste tälte, det är de minst populära etapperna. Exempelvis är det mellan Kvikkjokk och Jäkkvik. Många av stugorna är öppna året runt eftersom leden bitvis lämpar sig för vinterturer. Tillsammans med Svenska kyrkan så har Länsstyrelsen anlagt sju olika meditationsplatser längs leden, för att hedra Dag Hammarskjöld. 2004 anlade dessa meditationsplatsernasom består av en sten med ingraverade citat från Dag Hammarskjölds teologiska reflektioner “Vägmärken”.

Padjelanta Leden

Det här är ingen lätt väg att ta, men det är definitivt en utomhusälskares ultimata äventyr. Det är speciellt mysigt att små stugor genom åren har placerats längs leden så att vi som vandrar är fri att övernatta i de mysiga gömställen. Att korsa de stora floderna längs vägen blir lättare genom starka upphängningsbroar. En rundresa genom denna led tar tre till fem dagar att slutföra. Padjelanta Leden ligger i en av de yttersta punkterna i nordvästra Sverige. Det ligger bland de vackraste vandringsmålen i Sverige på grund av dess fascinerande miljö och natursköna vyer. Om du vill integrera en kulturell upplevelse på din vandringstur är det perfekta valet att välja in ett antal byar mellan Ritsem och Kvikkjokk. Padjelanta är samisk för “höglandet”, och det här höglandet passerar genom punkter där samerna bosätter sig under sommaren så att deras renar kan beta.

De som är nyfiken på hur den svenska delikatessen rökt ren smakar kommer att hitta gott om tillfällen för att prova det längs spåret. Det finns inget slut på de spännande upplevelserna som du kommer att upptäcka. Ta med dig en bra mängd proviant, planera att spendera minst tio dagar för en rundtur, du kommer inte att ångra dig. Att lämna alla de saker man är van vid att göra dagligen, som att lägga pussel, träna hjärnan eller snurra lite på en maskin, det är lättare än man tror. Till och med en sån sak som en varm dusch blir liksom inte lika viktigt. Jämför man det med de naturupplevelser man får uppleva så står sig allt annat slätt. Men, okej, jag kan erkänna att den där varma duschen efter tio dagars vandring och vaskning i fjällbäckar var rätt skön ändå.

Om du går vilse, del 2

Postat av on jun 11, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Om du går vilse, del 2

Så, du har alltså konstaterat att du är vilse. Kanske börjar molnen hopa sig ovan trädtopparna, eller solen sänka sig bakom kullarna.

(mer…)

Om du går vilse

Postat av on apr 12, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Om du går vilse

Alla som äventyrar, vandrar eller rör sig ute i stora områden av vild skog och mark vet att man alltid ska prioritera säkerheten först. Om man är ovan eller inte varit ute så mycket förut kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på och under vilka omständigheter man ska prioritera olika nödvändigheter.

(mer…)

Vad är allemansrätten?

Postat av on feb 12, 2019 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Vad är allemansrätten?

När man är ute i naturen så är det viktigt att man tar hänsyn och tar hand om den. Ingen annan än de som är i naturen gör det. Det är allas ansvar. Allemansrätten innebär att man får vistas på andras marker utan att fråga om lov.

(mer…)

Konsten att klä sig för vandring

Postat av on jul 20, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Konsten att klä sig för vandring

Om man ska bege sig ut för att vandra för första gången finns det mycket att tänk på när det kommer till valet av kläder. En grundregel som kan vara bra att känna till är den som vi lärde oss redan som unga. Det är lager på lager som gäller för att hålla värmen och hålla sig torr. En tumregel att följa när det kommer till principen med lager på lager är att desto blåsigare och kallare desto viktigare blir det. Bara för att man ska bege sig ut och vandra betyder det inte automatiskt att man behöver ge sig ner till affären för att köpa kläder. Se först efter vad du har hemma i garderoben innan du börjar köpa in nytt.

(mer…)

Allt om friluftsvandring

Postat av on jun 28, 2018 in Blog | Kommentarer inaktiverade för Allt om friluftsvandring

Allt fler hittar vägen ut till naturen. Och det finns många bra anledningar att ta sig tiden för att röra sig i den friska luften. Det finns många hälsofördelar med att vandra ut i grönskan. Naturen ger oss en lugnande effekt och studier visar att vid lättare depressioner kan vistelse i skogen ersätta mediciner och sänka ångestkänslor. Här kommer tips och information om hur man kan ta sig ut i naturen!

(mer…)