Om du går vilse, del 2

Så, du har alltså konstaterat att du är vilse. Kanske börjar molnen hopa sig ovan trädtopparna, eller solen sänka sig bakom kullarna.

Oavsett om du befinner dig i en tät skog eller på öppna fält kan det vara dags att tänka på sådant som sömn, skydd och att inse att dagen börjar lida mot sitt slut. Utan ordentlig sikt och dagsljus blir det ännu svårare att navigera okända marker, och det bästa du kan göra är att stanna för natten. Vet du hur man bygger ett vindskydd eller tänder en brasa? Eller har regnet redan förstört dina möjligheter till värme? Att sätta läger utan tält eller utrustning kan kännas svårt, men även nybörjare behöver göra ett försök.

Om du går vilse, del 2

 

Övernattning i naturen

Något av det svåraste kan vara att försöka slappna av och få sig några timmars sömn, om man inte har med relevant campingutrustning. Beroende på djurlivet i området är det såklart rekommenderat att du i god tid tar beslutet att försöka hitta ett provisoriskt boende, och utforskar det närliggande området noggrant. Befinner du dig i en skog är det lättare att hitta material för att bygga ett skydd mot potentiellt regn, men är du ute på en öppen yta kanske detta saknas. Det viktigaste är att du hittar ett torrt underlag som du kan vila bekvämt på. Blad eller mossa kan också användas som stoppning och du kan placera flera lager under och runt om dig för att isolera dig från kyla och väta. Hittar du större grenar är dessa naturligtvis idealiska som ett skydd mot vind och regn, om du kan montera dem på ett enkelt sätt. Även om du inte somnar under de påfrestande omständigheterna behöver din kropp slappna av och samla styrkan igen för nästa dag. Har du informerat familj, vänner eller friluftsorganisationen i området om dina planer kommer de med all säkerhet att påbörja sökandet omedelbart när din frånvaro noterats. Det är bra om du försöker hitta öppna ytor att uppehålla dig på, eller om du har något klädesplagg av starkare färg som du kan använda för att visa var du är, genom att exempelvis binda fast den som en flagga på en gren.

Övernattning i naturen

 

Vilda djur och potentiell fara

Även om vi i Sverige inte har någon större samling av vilda och aggressiva djur finns det såklart alltid en risk att du kan utsättas för denna fara. Vargar och björnar kan attackera människor, även om det inte tillhör vanligheterna. Leta efter spillning från djur i området där du planerar att stanna över natten. Hittar du spår från större djur behöver du ta till extra åtgärder för att minimera riskerna, som att separera din mat från din tilltänkta sovplats. Vilda djur har extremt bra luktsinne i många fall, och även en liten bit av något smaskigt kan locka till sig ovälkomna påhälsningar. Skulle du ha möjlighet att hitta en viloplats på en högre höjd, kanske i ett jakttorn eller ett träd för den som är atletiskt lagd, är detta en säkrare lösning.

Comments are closed.