Om du går vilse

Alla som äventyrar, vandrar eller rör sig ute i stora områden av vild skog och mark vet att man alltid ska prioritera säkerheten först. Om man är ovan eller inte varit ute så mycket förut kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på och under vilka omständigheter man ska prioritera olika nödvändigheter.

Förutom att man alltid ska tänka i ett förebyggande perspektiv, måste man ändå alltid vara beredd på att saker kan gå fel, av många olika anledningar. Går du ut på egen hand, oavsett om det bara är en dagstur eller en längre vandring, ska du alltid tala om för familj eller markägare hur länge du har tänkt vara borta, i vilket område du kommer befinna dig och när du förväntas vara tillbaka i civilisationen. Det finns diverse sändare och kommunikationsredskap för den som beger sig ut i väldigt avlägsna områden, men för de som bara vandrar och campar på en amatörnivå kan dessa dyra instrument kännas som en överdriven investering. Ofta räcker det med helt vanliga säkerhetsåtgärder, och en uppmaning till nära och kära att hålla ett öga på vädret i det område du befinner dig i. På så sätt kan man alltid jobba i förebyggande syfte och förhindra en svår situation innan den uppstår.

Att orientera sig

Oavsett hur väl förberedd du är kan saker gå fel. Kanske skadar du dig, kanske tappar du en viktig del av din utrustning, som karta eller kompass av olika anledningar. Kanske slår vädret plötsligt om och du kommer inte kunna ta dig fram lika snabbt eller långt som du hade planerat. I naturen finns det en mängd okontrollerade omständigheter, vilka man måste vara förberedd på. Detta är såklart också en stor del av charmen med moder natur. Det svåraste är kanske att ta rätt beslut vid rätt tillfälle. Hur länge ska du fortsätta i en riktning, även om du är osäker på att den leder dig rätt? Hur länge ska du vänta innan du försöker hitta mat, vatten och ett skydd för natten? Vad vet du om vilda djur i området? Redan när vi är barn får vi lära oss navigera efter naturen under friluftsdagarna i skolan, även om det kan vara svårt att dra sig dessa lärdomar till minnes. De två saker du i första hand ska leta efter, och som du ofta har lätt att finna i svenska skogar, är myrstackar och vattendrag. Vattendrag leder nästan alltid till mänsklig civilisation, på ett eller annat sätt, även om det bara är en lite bäck. Det är också bra att ha nära till vatten att koka när du börjar bli törstig. Att titta på myrstackar kanske låter enkelt, men om du har en grövre uppskattning om åt vilket väderstreck du behöver vandra åt, ska du minnas att myror alltid bygger sina hem i söderliggande riktning.

Att orientera sig

Mat, vatten och vila

Mat, vatten och vila är kanske de viktigaste komponenterna för att du ska kunna lösa en prekär situation. Om du inte kan tänka klart kommer du att ta förhastade beslut vilka kan leda till att du förvärrar situationen ytterligare. Har du inte tillräckligt med mat eller vatten för att hålla över natten ska du försöka hitta detta innan hungern slår till. I bästa fall har du tabletter med dig som kan rena vatten, eller ett gaskök där du kan koka det vatten du finner. Bär, svamp och diverse blad är ditt bästa tips för att stilla hungern i svenska skogar.

Mat, vatten och vila

 

Comments are closed.