Tälta i naturen

Att tälta är något som nästa alla har gjort någon gång i någon utsträckning. Antingen om det är hemma på tomten, på en camping eller en längre tur ut i naturen. Det är ett perfekt sätt att få uppleva naturen nära och intimt. Men man måste tänka på att man har regler att förhålla sig till.

Allemansrätten

När man vill tälta i naturen så går det oftast bra att göra detta i något dygn, det ingår i Allemansrätten. Man ska då tänka på att vara varsam med naturen och man får inte heller störa markägaren.

Skulle man vilja tälta under en längre period på samma ställe så måste man be markägaren om lov innan man gör det. Risken för att det blir mer skador på marken är större ju längre man stannar och tältar på samma plats.

När man besöker olika naturreservat så kan det locka att slå upp tältet där men det är inte en självklarhet att man får det. I naturreservat och även i nationalparker så gäller inte Allemansrätten utan då är det särskilda regler. Är man osäker vad som gäller så kan man söka på den aktuella kommunens hemsida.

Att tänka på

Först och främst är det viktigt att man har ett stabilt tält. Ett tält som står kvar om det blåser och som tål UV-ljus. Om man väljer att tälta på vintern så behöver man ett ännu stadigare tält. Det behöver ha en ventilation för att slippa kondensproblem. Man bör tänka hur man sätter upp tältet med tanke på hur vinden blåser, detta kan underlätta för att minska risken för kondensbekymmer. Ett annat tips är att inte köpa ett tält som är för stort, det ska vara lätt att få med sig. Outnorth har tält som passar för både små och stora sällskap.

Det är också smart att innan man ger sig ut, sätta upp tältet hemma. För att dels lära sig hur man gör det så man slipper stå ute i naturen och klura. Då har man i alla fall gjort det en gång och vet hur det går till. Om det är någonting som krånglar är det lättare att lösa det hemma än ute i naturen.

Något som är viktigt är vatten och det behöver man dricka varje dag. När man är ute och vandrar på fjället och kommer till en sjö, är det säkert att dricka detta vatten då? Man kan tro att fjällvatten är rent men det är ingen självklarhet. Det finns en risk att det innehåller bakterier eller föroreningar som gör att man kan bli sjuk. Man får avgöra själv men det bästa är att man kokar vattnet innan.

Oavsett om man vill tälta i skogen eller någon annanstans i naturen så är det okej att man gör det en natt om man sköter sig. Med undantag för naturreservat och nationalparker. Det är såklart inte okej att lämna skräp och sådant efter sig utan man lämnar stället som man när man kom dit. Att tälta är ett utmärkt sätt att närma sig naturen och det blir garanterat ett minne för livet.

Comments are closed.