Välj rätt vandringsskor!

Något av det mest grundläggande som du ska tänka på när du ska ge dig ut i skog och mark är vad du har på fötterna. Att välja rätt skor kanske inte känns som en så svår grej, men om du tar en närmare titt på det breda utbudet av vandringsskor eller kängor upptäcker du snart att det finns en överväldigande mängd att välja mellan. Eftersom de ofta ligger ganska högt i pris är skorna också något som du helst ska vara nöjd med, redan från det första steget. Det svåra är att det kan ta några gångers användning innan du vet om de är värda sitt pris eller inte, och därför är det alltid bra att köpa vandringsskor från en pålitlig butik där du vet att du kan återlämna skor även om du använt dem. Det kanske kan kännas som en bra idé att köpa skor online, men i detta fallet är det av största vikt att du provar dem innan, så att du verkligen köper ett par som passar din typ av fot, samtidigt som det kan vara bra att få rekommendationer från proffsig personal i butik.

Hög eller låg känga?

För det första ska du kika på skons utsida, hur modellen är uppbyggd och vilket stöd som skon ger när du går. Om du ska gå längre sträckor med packning, eller om du planerar att gå i obanad terräng bör du välja en sko med hög skärning, som greppar runt vristen. Skillnaden mellan herr- och damskor är att denna skärning är anpassad efter hur högt vadmuskeln sitter, eftersom detta skiljer mellan tjejer och killar. Vadmuskeln sitter nämligen lite lägre ned på tjejer, och därför ska man välja en sko som ger stöd utan att krama åt över själva vadmuskeln vilket kan leda till kramp. Bra stöd är dock viktigt om du har tung packning. Detsamma gäller för sulans grepp, som är något av den viktigaste egenskapen när det gäller skor. Om du vandrar i skog och mark, under höst eller vinter måste skon hålla greppet på våta underlag, stenar och löv som kan bli förrädiskt hala under regniga höstdagar. En sko med så kallat membran är också vattenresistent och står emot väta, men om du mest promenerar under sommaren kan dessa bli väl varma och leda till skavsår. Surround-konstruktion är det allra senaste på marknaden för vandringsskor, vilket innebär att skon är vattenresistent men ändå släpper in luft nedtill runt sulan.

Storlek och sockar

När du kikar på storlekar ska du i första hand inte fokusera på siffrorna utan hur skorna känns. Det är viktigt att det finns gott om utrymme i tårna med helst en centimeter ledigt när du har sockar på dig, eftersom fötterna svullnar efter längre vandringar. Skorna ska dock sitta hårt runt vristen och hälen så att foten inte glider omkring när du går. Se till att det finns plats för sockar, gärna en typ av sock som fångar upp svettkristallerna, en så kallad linerstrumpa, vilken du kan bära under en tjockare socka i merinoull. Med dubbla sockar ökar du komforten betydligt samtidigt som merino är ett bra material som andas även under varma dagar.

Comments are closed.