Vandring i Andorra

Att vandra i Andorra har blivit jättepopulärt och många människor tycker att det är mycket vackrare där än i Alperna. Andorra ligger mitt i Pyrenéerna och det är väldigt varierande natur och kontraster. Huvudstaden heter också Andorra och där finns en uppsjö av butiker att shoppa loss i. Bara ett stenkast bort finns underbara alpängar och där kan man vandra i olika områden från dag till dag och uppleva nya miljöer. Det finns en del vegetation som påminner om medelhavet där. I bergen påminner det mycket om Spaniens berg och solen skiner nästan alltid här. Det är också väldigt gott om plats att vandra runt på alla vandringsleder. Landet ligger mellan Frankrike och Spanien och det påminner om Nya Zeeland i naturen. Man kan vandra på smala stigar och se förtrollande berg och sjöar som är vackert turkos till färgen.

Katalanska

Det här är en riktigt häftig upplevelse för alla bergs-älskare. Här finns olika nivåer för hur duktig man är och det finns många mysiga restauranger som är mycket bra. Man passerar fina byar när man vandrar vägen fram. Det finns fina hotell och man får med sig en guide så man känner sig trygg. Butikerna i huvudstaden Andorra la Vella är mycket välbesökta av både turister och de som bor där, eftersom de har så låga skatter på sina varor. Detta är en av våra fem minsta stater på hela jordens yta.

Andorra är det enda landet i hela världen som pratar katalanska. Det är deras nationalspråk. Under vandringen besöker man både en vingård och en tobaks-gård och på vingården kan man smaka av äkta Andorra-viner! Allra först var egentligen detta ett skid-resmål, men har blivit mer och mer populärt bland vandrare på senare år. På vissa av vandringsturerna kan man vandra både i Frankrike och Spanien under samma tur och det är väldigt exotiskt och annorlunda. Under färden får man se kristallklara sjöar och det vackra landskapet består av både berg och dalar. Kommer man i början av juni och tar sin vandringstur så blommar det som allra mest och temperaturen är väldigt behaglig.

Ett av världens minsta länder

Detta är en av världens minsta länder och som har 80 000 invånare. Man brukar börja vandringen på 1 800 meters höjd och går neråt genom skog och branta bergssluttningar. Man kan också välja att vandra genom fjärilsdalen och där finns otroliga 700 olika sorters blommor och ungefär 80 olika sorters fjärilar att studera. Dalen heter Blomster och fjärilsdalen. Man får pickning på vandringen och kan rasta i vackra natursköna miljöer. Om Andorra vore ett platt landskap skulle man kunna utforska det på en halv dag, men eftersom terrängen är fylld med berg och djupa undersköna dalar så tar det längre tid. Man åker antingen med buss eller med guiden själv om man inte är så många vandrare. Guiden är med den första dagen av vandringen och visar hur allt skall gå till och visar en även tillrätta med allt annat som hör till. Detta är om man skall vandra på egen hand. Annars följer guiden givetvis med om man väljer det.

Comments are closed.