Vandring i Sverige

Idag är det mycket jäkt och stress i samhället att många väljer att gå på en promenad. Men inte enbart femton minuter utan en lite längre promenad. En vandring genom skogar och dalar, på vägar och stigar. De får uppleva naturen och finna lugnet. För många kan vandring vara ett sätt att växa som person, att finna sig själv. För andra är det helt enkelt så att man får en paus ifrån livets jäkt och stress.

Rätt vandring för rätt person

För att veta vilken sorts vandring som är bäst så bör man fundera lite på vad man är ute efter. Oavsett om man är en nybörjare inom vandring och bara börjat nosa på det eller om man är ute efter äventyr så finns det möjligheter för alla.

Är man en nybörjare så kan det vara bra att man får lite mer kunskap innan man ger sig ut. Det finns också möjlighet att välja olika vandringspaket där boende kan ingå. I en del paket kan även en guide vara med på vandringen. Det kan vara en bra idé som man kan fundera på när man är ny inom vandringen.

Kan man ge sig ut även om man har barn? Ja varför inte? Barn tycker om att vara ute och de behöver se andra saker. En vandring är inte bara spännande men även utvecklande. De får uppleva saker som de möjligen inte kan göra på samma sätt hemma. Lägg upp er vandring på ett roligt och smart sätt så kan både små och stora finna vandringen rolig. Även här finns det olika vandringspaket som man kan välja om man vill.

Svenska Turistföreningen har olika tips på paket man kan välja men även förslag på vandringsleder.

Tips på vandringsleder

Oavsett om man vill ge sig ut på en dagstur eller vara borta i några dagar så finns det många alternativ att välja mellan.

Exempel på dagstur är att vandra längsmed Göta kanal. Sträckan är ungefär 20 kilometer och längsmed den sträckan kan man få se allt från vackra landskap till olika kulturmiljöer.

Ett annat tips på dagstur är Tyresta nationalpark som ligger ungefär 2 mil utanför Stockholm. Det finns olika sträckor man kan välja mellan här och det finns orörda urskogar och spricklandskap, gamla odlingsområden men även en skärgård.

Vill man ge sig ut lite längre så kan man vandra genom Vålådalens naturreservat. Nätterna kan man spendera i olika fjällstugor. Denna vandring tar ungefär 4 vandringsdagar att genomföra och den kallas för Vålådalsfyrkanten och den ligger i Jämtland.

En lite kortare tur på två dagar är Utvandrarleden i Småland. Leden är 110km lång men man kan välja att gå delar av den. Här får man gå förbi gamla stenmurar och djupa skogar. Det finns vandrarhem i närheten som man kan övernatta på.

Vill man se sig om och njuta av den fina natur som finns i Sverige så är vandring helt klart något man ska kika på. Vill man inte spendera natten hemifrån så finns det många dagsturer så det finns inga fler ursäkter, fram med vandringskängorna, packa termosen och mackorna och ut på upptäcktsfärd.

Comments are closed.