Vandring i vinter

Vandring är en aktivitet som lockar många människor, i stora delar av världen och i alla typer av klimat. Vandring kan göras under korta perioder, men det finns även turer som skall vandras i månader i sträck. Det finns utmärkta vandringsleder på många platser runt om i världen, exempelvis i fjällen och i Skåne. Syftet med vandringen är sällan att ta sig från en plats till en annan utan snarare att få en underbar naturupplevelse och njuta av att vara utomhus.

En av Sveriges mest kända resmål och vandringsled är den som går upp till Kebnekajse, Sveriges högsta berg. Leden är hela 24 kilometer lång. Turen är mycket vacker och ganska utmanande. Det finns flera olika leder att välja på, med olika svårighetsgrad. Vandring är en väldigt väderberoende sport, och det krävs att man har koll på sin omgivning innan man ger sig ut för att undvika faror. Den bästa tidpunkten för att vandra i Sverige är omtvistad, men de flesta turister väljer sommaren. Det milda klimatet, och förhoppningsvis frånvaron från regn lämpar sig väl för de allra flesta leder.

Vandring i vinter

Vandring i vinter

När man vandrar går man sällan så snabbt som man rör sig i en vardagsmiljö. Detta beror självklart på ledens utformning och svårighetsgrad, men man brukar säga att man rör sig i ca 3km i timman. En annan viktig aspekt av hastigheten och intensiteten på turen är hur mycket packning man måste ta med sig. Vid varmare väder och kortare turer krävs mindre utrustning än vid längre.

Om man vill vandra utanför Sverige finns det många platser att välja på. På många öar i medelhavet finns det vandringsleder längs med kusten, vilket kan vara härligt för en semester. Längs alpernas toppar finns oändligt många leder över vackra utsikter och svindlande vyer. En plats som utnämnts till världens mest populära vandringsled är Jotunheimen i Norge. Platsen besöks årligen av ca 40 000 personer och når en höjd på 1743 meter. Från Oslo går det bussar som tar dig till startpunkter för vandringen. I Norge är många av vandringslederna utrustade ordentligt, med trevliga restauranger och viloplatser. Det är inte ovanligt att vandrare kombinerar friluftsliv med lyx och tre-rätters middagar!

Vintervandring

Att vandra på vintern kräver att du har lite bättre koll än om du ska vandra under sommarmånaderna. Det kalla vädret kan utgöra en stor risk ifall man ger sig ut utan rätt utrustning eller planering. En av Sveriges vintervandringar är längs den Höga Kusten. Här finns välskötta vandringsleder, och för den som vill finns det möjlighet att ta en kabinbana upp till toppen och vandra ned.

Det finns mängder av tips på nätet kring hur man ska förbereda sig för att ge sig ut på en vintervandring. En av de viktigaste sakerna är att man inte luras av termometern och därför ta med sig för lite utrustning. Trots att det kan kännas milt och skönt på en plats kommer vinden att göra att det blir mycket kallare, något som kallas köldeffekt. Genom att läsa på om vandringen redan innan man ger sig ut gör att man förbereder sig både mentalt och fysiskt.

Comments are closed.